nieuwsberichten

Gemakkelijker hypotheek voor uitzendkrachten

 Brancheorganisatie voor uitzendondernemingen NBBU en twintig uitzendorganisaties sluiten zich aan bij een project dat het voor uitzendkrachten makkelijker moet maken om een hypotheek te krijgen.

 

Dat laat NBBU donderdag weten. Onder meer DIT Personeel, met veertienhonderd uitzendkrachten, en In Person, met twintigduizend krachten, doen mee aan het project. Ook De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en meerdere geldverstrekkers zijn bij het project betrokken.

Vanaf het einde van dit jaar kunnen uitzendkrachten met behulp van een zogenoemde arbeidsmarktscan van Intelligence Group een document krijgen met daarin informatie over hun positie op de arbeidsmarkt.

Bij het berekenen van de arbeidsmarktkansen wordt op basis van uitgebreide data gekeken naar iemands vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar. 

Zekerheid

Een positieve uitkomst zou hypotheekverstrekkers voldoende zekerheid bieden dat de uitzendkracht de hypotheeklasten kan blijven dragen. Om in aanmerking te komen moet de uitzendkracht wel minstens een jaar hebben gewerkt.

"Bij een positieve uitslag kan een uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan om een passende hypotheekofferte aan te vragen. Dit verzoek zal in de regel worden gehonoreerd, uiteraard nog steeds afhankelijk van inkomen, de prijs van de koopwoning en persoonlijke omstandigheden", aldus de NBBU.

Ingewikkeld

"Voor uitzendkrachten is het momenteel moeilijk de aanschaf van een woning te financieren. Banken stellen standaard een vast contract als eis of beoordelen het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar", aldus de NBBU. "Afwijkingen daarvan voor flexwerkers zijn mogelijk, maar in de praktijk vaak te ingewikkeld."

Volgens de NBBU moeten hypotheekverstrekkers meer kijken naar de kansen van uitzendkrachten in plaats van naar hun contractvorm en arbeidsverleden. De arbeidsmarktscan is te gebruiken voor mensen die via een payrollbedrijf worden ingehuurd of werken via een tijdelijk contract.

Naar verwachting zullen ook andere hypotheekadviseurs in de komende maanden aansluiten. Vorig jaar is al een proef gestart met de arbeidsmarktscan.

Werkgeversverklaring

Directeur Mark de Rijke van De Hypotheekshop stelt donderdag dat de huidige werkgeversverklaring afgeschaft en vervangen moet worden door de arbeidsperspectiefverklaring.

"Mensen verkrijgen met een werkgeversverklaring een hypotheek op basis van hun huidige arbeidsmarktpositie. Deze garandeert geen bestendig inkomen en zegt niets over het arbeidsperspectief, terwijl er wel een betalingsverplichting voor de komende dertig jaar wordt aangegaan", meent De Rijke.


partners

  • Gemeente Wierden partner van WerkID
  • Werkplein partner van WerkID

beschikbare vacatures

toon alle vacatures »